Отборът на ЦСКА записа първа победа в груповата фаза на Лига Европа. "Червените" се наложиха с 2:1 при гостуването си на Рапид (Виена) и напълно заслужено прибавиха три точки към сметката си. Всички попадения в двубоя паднаха след почивката, а точни за българския тим бяха Тодор Янчев и Маркиньос.

Пред погледа на националния селекционер Лотар Матеус страхотен мач изигра юношата на ЦСКА Александър Тонев, който бе в основната на почти всички атаки за своя отбор. Благодарение на победата "армейците" запазват теоретични шансове за класиране в следващата фаза.

Домакините от Рапид започнаха много силно мача и можеха да открият резултата още в 50-ата секунда. Салихи отправи техничен прехвърлящ удар, а топката се отби в напречната греда. В 8-ата минута своя шанс пробва и Пехливан, но МБоли се намеси стабилно и изчисти силния удар на нападателя.

В следващите минути ЦСКА изравни играта и на свой ред погледна към противниковата врата. В 17-ата минута Александър Тонев отправи страхотен шут от повече от 20 метра, но топката се отби в десния страничен стълб на вратата на Хедл.

В минутите до края на първото полувреме двата отбора водеха сериозна битка предимно в центъра на терена и рядко достигаха до опасност пред противниковата врата. По-активни бяха действията на Рапид, но ЦСКА игра компактно в защита и не допусна неприятни изненади.

Първата добра атака след почивката бе дело на българския отбор. В 47-ата минута Платини нахлу на скорост в полето на Рапид и отправи удар, но топката мина на около метър в аут. В 50-ата минута ЦСКА откри резултата с уникален гол. Мишел Платини намери по страхотен начин Маркиньос, който от границата на наказателното поле върна топката към Тодор Янчев. Капитанът на "армейците" отправи мощен удар, който не остави шанс на Хедл - 0:1.

"Червената" радост обаче бе прекалено кратка. В 56-ата минута главният съдия на мача, уелсецът Саймън Лий Евънс, отсъди повече от спорна дузпа за Рапид за задържане на Акуаро в наказателното поле. От бялата точка Салихи не сгреши и изравни резултата - 1:1.

Окрилени от изравнителния гол австрийците се хвърлиха в атака и в 60-ата минута бяха близо до втори гол. Катцер центрира от свободен удар право на главата на Пехливан, който отправи точен удар. Райс М'Боли обаче показа котешки рефлекс и спаси вратата си.

В 64-ата минута правдата възтържествува и ЦСКА отново поведе в резултата. Маркиньос се възползва от дълго извеждащо подаване и останал сам срещу стража на домакините не сгреши - 1:2. Очаквано до края на мача момчетата на Петер Пакулт наложиха натиск, като прибраха ЦСКА в собствената им половина. Отбраната на "червените" обаче не допусна грешка и ЦСКА записа заслужена победа.

Повече от щастлив от победата остана клубният собственик Димитър Борисов. "На седмото небе съм. Благодаря на момчетата. Ще им дам по 3000 евро премия", заяви босът.

РАПИД (ВИЕНА) - ЦСКА 1:2
0:1 Тодор Янчев (50')
1:1 Салихи (56'-дузпа)
1:2 Маркиньос (64')

СЪСТАВИ НА ДВАТА ОТБОРА И КОМЕНТАР ПО МИНУТИ - ТУК!